У мене ПТСР? - Суперх'юманс Центр
Блог У мене ПТСР?

У мене ПТСР?

22 січня 2023

Що варто знати, як діяти й куди звертатися

Я відчуваю біль від новин і втраченого життя, боюся за своїх дітей і майбутнє, постійно перебуваю у нервовій напрузі й не маю сили сподіватися на краще. У мене те, що називають ПТСР? Чи так і має бути?

Ознаки ПТСР

В першу чергу, варто розуміти, що навіть якщо у Вас ПТСР – це абсолютно нормально. Ненормальними як раз є ті події та чинники, які його спровокували. За визначенням, Посттравматичний Стресовий Розлад – це нормальна реакція психіки на ненормальні події. 

До того ж якщо ви знаходите у своєму стані основні симптоми ПТСР, ви необов’язково стали жертвою стресового розладу. Всім нам важко під час війни, але всі ми сприймаємо одні й ті ж події по-різному. Багато чого буде залежати від попереднього життєвого досвіду та психічного стану, пережитих травм, генетичних особливостей. 

На що обов’язково потрібно звернути увагу:

  1. Ознаки ПТСР, пов’язані із повторенням

Ви не можете відпустити травматичну подію, переживаєте її знов і знов. До того ж у прямому сенсі “переживаєте” – присутні й емоційні й фізичні відчуття. Може пришвидшитися пульс, виступити піт, заболіти живіт. Запустити черговий флешбек здатен будь-який предмет, пов’язаний із травмою, запах чи звук. А може взагалі починатися без очевидної причини. У цих випадках спусковими гачками стають власні думки та внутрішні переживання. 

Тривожні та нав’язливі думки – самі по собі симптом. Буває, що повного занурення у фізичний та емоційний стан не відбувається, але травматичні думки й образи неможливо контролювати.

Також не варто забувати про сни й нічні кошмари. Повторне переживання травматичних подій можливе і під час сну. 

  1.  Ознаки ПТСР, пов’язані з уникненням

Ви уникаєте окремих людей чи місць, конкретних розмов – всього, що може нагадати вам про травматичний досвід. 

Сюди ж відноситься намагання по максимуму ущільнити робочий графік, бажання весь час бути зайнятим. Зануритися у роботу, волонтерство, допомогу іншим – будь-який варіант, аби лише не повертатися до важчих думок і переживань. 

Найгіршим випадком тут може бути уникнення за допомогою алкоголю та наркотичних речовин. Короткостроковий ефект загрожує більшими проблемами. 

Одним з основних симптомів ПТСР, пов’язаною з уникненням, може бути й стан емоційного заціпеніння або відрізаності від ваших почуттів. У найбільш найтяжчих випадках – відчуття відриву від тіла та оніміння.

  1.  Ознаки ПТСР, пов’язані із нервовістю

Як проявляється ПТСР? Ви завжди очікуєте на небезпеку, раптом стаєте дратівливими або переживаєте спалахи гніву й агресії, погано засинаєте і взагалі недобре спите. Часто буває враження, що ви “на межі”. Від напруги й необхідності постійно “бути напоготові” не можете зосередитися навіть на простих повсякденних справах. Можуть бути панічні атаки, а в деяких випадках – саморуйнування, необачна необережна поведінка, спроби завдати шкоди собі та своєму здоров’ю.

  1.  Ознаки ПТСР, пов’язані із настроєм

Ви вже не завжди пізнаєте себе, почали відноситися до себе по-іншому. Так само інакше відноситеся до людей і навколишнього світу. Нікому не варто довіряти, безпечних місць у світі не існує. Відчуття страху, гніву та смутку неможливо побороти. 

Найважче із почуттям провини. Провина може бути не пов’язана із травматичною подією, а може й зосередитися на травмі. При цьому не важливо, як все відбувалося у реальності. Спогади про травму можуть спотворюватися у вашій уяві та ще більше провокувати негативні емоції.

З позитивними емоціями навпаки проблема. Навіть якщо прийняти вольове рішення і примушувати себе відчути щастя або задоволення – такий експеримент може виявитися невдалим. Пацієнти, які проходять терапію під час ПТСР, скаржаться, що хорошу емоційну палітру начебто “відключили”. Тоді як негативні емоції завжди чекають напоготові.

Основні симптоми ПТСР у рідних та знайомих

Розпізнати основні симптоми ПТСР в інших людей складніше. Люди, які пережили катастрофічні події, не завжди охоче йдуть на контакт, бувають проблеми зі спілкуванням. До того ж ви не маєте доступу до їх снів, думок та страхів. Як проявляється ПТСР зовні, на що варто звернути увагу?

  1. Поведінка

Людина почала часто запізнюватися, а раніше такого не відбувалося. З нею постійно щось трапляється, можуть бути зовсім незначні неприємні інциденти: невеликі травми, забої.

  1. Емоції

Може втрачатися інтерес до роботи або навчання. Речі, які раніше цікавили, зараз забуті або викликають набагато менше ентузіазму. Людина явно не може сконцентруватися на якій діяльності. Часті зміни настрою, дратівливість, гнів, сум. 

  1. Спілкування 

Допомога при ПТСР ускладнюється ще і змінами у спілкуванні. Вас майже напевне не будуть слухати, всі розмови зводитимуться до того, що “все погано, а буде іще гірше”. Від майбутнього такі люди рідко очікують гарних подій, а від лікування ПТСР – тільки розчарування. 

  1. Основні фізичні симптоми ПТСР

Також зверніть увагу на фізичні прояви. Задишку, якої раніше не було. Різкі судомні рухи кінцівками, м’язами обличчя або шиї. Скарги на болі в животі й т.ін.

Як допомогти людині з ПТСР

Лікування ПТСР – тривалий процес. Часто він вимагає більше часу, ніж можна було сподіватися. Крім того, багато хто з нас та наших близьких до останнього відкладає звернення за кваліфікованою допомогою. Сподіваємося, що впораємося самотужки. 

Зволікати не варто й за можливості завжди потрібно звертатися до спеціаліста. Але допомогти собі у процесі, дійсно, можливо. Майже у половині випадків можна впоратися самостійно, якщо травма не була надто важкою. Що варто робити, як допомогти собі або близькій людині?

  1. Спілкуйтеся

Поговоріть з близькою людиною, яка пережила травматичну подію. Або знайдіть для спілкування когось, кому довіряєте, якщо допомога при ПТСР потрібна особисто вам. Можливість довіряти співрозмовнику у такому випадку визначальна. Часом допомагає розмова з людиною, яка має схожий досвід. Але тут слідкуйте за своїми відчуттями. Можливо, таке спілкування краще буде проходити при підтримці спеціаліста. 

  1. Поверніться до рутин

Поверніться на роботу, на навчання, у колектив. Поверніть дитину у школу або дитячий садок. Запропонуйте близькій людині відновити свої заняття до війни. 

Якщо повернення до старих рутин неможливо, придумайте собі нові. Якщо не маєте можливості працювати, займіться освітою, волонтерством, допомагайте іншим. 

Головне створити у результаті стійкий і зрозумілий розклад, якого ви будете дотримуватися. Жити із постійними справами – нормально. І ця нормальність буде позначатися на вашому самопочутті.

  1.  Спорт і харчування

Слідкуйте, щоб ваш новий розклад включав спорт. Регулярні фізичні вправи вплинуть на ваш настрій та покращать сон.

Як допомогти людині з ПТСР – запросіть її на пробіжку. Користь бігу давно доведена. Він дає змогу впоратися зі страхом та формує у нашому сприйнятті відчуття безпеки. Погодьтеся, такий вплив важко переоцінити. 

Щодо харчування, то тут все як зі спортом – намагайтеся харчуватися регулярно. Це важливо для вашого самопочуття. 

  1. Ще раз спілкуйтеся

Будьте серед людей. Використовуйте кожну можливість для спілкування або простого перебування з іншими. Між роботою вдома та роботою в офісі, обирайте офіс. Замість того, щоб приготувати горнятко кави вдома, випийте її на вулиці. Люди поряд подарують вам відчуття підтримки.

  1. Спробуйте спеціальні техніки

Ось що може допомогти розслабитися. Йога, медитація, прослуховування музики (музикотерапія), малювання та створення інших об’єктів мистецтва (арттерапія), садівництво, бойові мистецтва. 

Всі ці техніки – не обов’язково панацея. Але будь-яка з них може стати панацеєю саме для вас. Лікування ПТСР  має тривалу історію. І приведені вище варіанти – це методи, які найчастіше спрацьовували для інших пацієнтів. Стали у пригоді для когось – можуть знадобитися і вам. 

  1. Вам стане краще

Повторюйте це собі знову і знову. Це добра допомога при ПТСР. Помічайте все хороше, що з вами відбувається. Якщо сьогодні ви поспали краще, ніж учора, подумки відсвяткуйте цю подію. З’явився апетит? Захотілося розпочати нову справу? Все це приводи для святкування і розуміння того, що ви рухаєтеся у правильному напрямку. Головне переконати себе – все буде добре й ви на шляху до одужання.

Лікування ПТСР

Навіть якщо ви знаєте, як проявляється ПТСР та розумієте, як допомогти людині з ПТСР, звернення за кваліфікованою допомогою – це правильне рішення. 

Існують різні рекомендації щодо термінів, коли звернення до спеціаліста вже конче необхідне. Від чотирьох тижнів, які пройшли від травматичної події,

й не відбулося покращення. До шести місяців.

У багатьох випадках, кваліфікована допомога вимагається невідкладно, і зволікати не можна взагалі. Це стосується військових після бойових дій. Цивільних на лінії фронту та після окупації. Жертв ракетних бомбардувань і так далі. Але нагадуємо, що всі ми страждаємо від цієї війни, але кожен переживає катастрофічні події індивідуально. Багато військових можуть впоратися без терапії після бойових дій. І багатьом людям із відносно безпечних регіонів потрібна невідкладна допомога. Всі ми різні й це нормально. 

Основне правило. Бачимо, що стає гірше – звертаємося до спеціаліста. 

Не варто, до речі, боятися, що лікування зосередиться на виписуванні медичних препаратів та розрахуванню їхніх дозувань. Так не буває. При лікуванні Посттравматичного Стресового Розладу першочергова увага надається терапії. 

Один із варіантів отримання кваліфікованої допомоги – звернутися до свого сімейного лікаря. І той скерує вас до профільного фахівця. При виборі фахівця самостійно, важливо обрати того, який спеціалізується на лікуванні саме пацієнтів із ПТСР. Вони проходять спеціальне навчання та отримують профільний сертифікат. 
Іще один варіант – звернення до спеціалізованого центру. Такого як Superhumans. Він спеціально створений для допомоги постраждалим від війни. Й спеціалізується на протезуванні, реконструкції та лікуванні ПТСР.

Поділитися