Життя після ампутації - Суперх'юманс Центр
Блог Життя після ампутації

Життя після ампутації

7 лютого 2023

Чого чекати від життя після ампутації? Як пройде реабілітація після протезування? Скільки потрібно часу, щоб навчитися ходити на протезі? На що схоже життя з очним протезом? У людей, які проходять цей шлях, завжди багато запитань. Найголовніше пам’ятати, життя після ампутації можливе. А його якість в багато чому залежить від вас. 

Що буде після операції?

Відразу після ампутації розпочнеться період відновлення. І головне пам’ятати, що відновлення буде складатися із двох рівнозначних частин – фізичного та емоційного. 

Безумовно, навчитися ходити, повернутися до звичайних справ і роботи – важливе завдання, але відновитися психологічно – не менш важливо. 

Після операції більшість пацієнтів відчувають цілу гамму важких емоцій. Найрозповсюдженішим є відчуття горя та втрати. Ось основні причини такого стану:

  1. Звикання до відсутності кінцівки
  2. Звикання до відсутності функцій кінцівки
  3. Загальна адаптація до нового образу свого тіла

Не менш впливовим можна вважати соціальний фактор. Пацієнти часто уявляють, як інші люди дивляться на їх нове тіло, і впоратися з цими думками буває досить важко. Дослідження, наприклад, життя з очним протезом показують, що більшість людей важче переживають втрату ока, чим втрату зору. Тобто втрата функції сприймається не так болісно, як зміна зовнішнього вигляду.  

Ще одним фактором, який впливає на важкість переживань, може бути раптовість травми та ампутації. Людина, яка втратила кінцівку на війні, може важче переживати ситуацію, ніж людина з такою самою ампутацією, яка стала наслідками діабету. 

Спектр емоцій після операції також може бути дуже різний. Від пригніченого стану і почуттів розчарування до важкої депресії й суїцидальних думок. 

Багато пацієнтів проходять через період заперечення, не бажають прийняти ампутацію як реальність. Вони можуть переживати наслідки посттравматичного стресового розладу, не визнають, що їх життя змінилося й часто відмовляються від допомоги.

Відмовлятися від допомоги ні в якому випадку не можна. 

Прийміть той факт, що реабілітація після протезування – це командна робота. Так, ніхто не докладає більше зусиль ніж ви, і ні від кого не залежить більше, ніж від вас. Але залишатися наодинці не можна. Лікарі, терапевти, протезисти, родичі, друзі, члени груп підтримки – всі вони члени вашої команди. І ви можете впливати на склад цієї команди та на участь кожного учасника. 

Намагайтеся оточити себе людьми, з якими зможете бути відвертими. Чесно розповідайте про свої почуття та очікування. Оголошуйте кожну наступну ціль вашої реабілітації. Повідомте, наприклад, що наявною ціллю є самостійне пересування по кімнаті або спуск сходами. Вони підтримають вас на кожному етапі, а також допоможуть у визначенні невеликих досяжних цілей, таких як самостійне вставання або користування ножем і виделкою, якщо це, наприклад, реабілітація після ампутації пальців рук.

Чому все залежить від вас?

Від вас залежить якщо і не все, то дуже й дуже багато. Як би не хотіли підтримати вас рідні й друзі, якими б професіоналами не були терапевт і протезист, тільки від вашого настрою залежить результат. Багаторічні дослідження показують, наприклад, що незалежно від важкості травми, сильне бажання ходити призводить до бажаного результату. Пацієнти долають будь-які фізичні труднощі, а внутрішня мотивація – найголовніший фактор успіху у реабілітації після протезування.

Продовжуйте сприймати своє коло спілкування як єдину команду. Дотримуйтесь інструкцій спеціалістів і ставте багато запитань. Намагайтеся не витрачати свій час з членами команди на пошук виправдань і пояснень, чому досягнення цілей неможливе. У кінцевому результаті, успіх буде результатом вашої сили волі й докладених вами зусиль. Тому збирайте інформацію. Не мовчіть, якщо чогось не розумієте. Чим більше корисної інформації ви отримаєте, тим активнішими зможете бути у своєму прогресі.

Читайте спеціалізовані сайти й блоги. Відшукуйте інформацію, яка відноситься саме до вашого типу травми й протезування. Ось для прикладу простий список порад, який може стати корисним під час реабілітації після ампутації пальців рук. Використання таких порад не вимагає з боку пацієнта додаткових зусиль, і може значно спростити й полегшити період відновлення. 

Реабілітація після ампутації пальців рук. Ідеї як досягти більшого

  1. Намагайтеся вдягатися і роздягатися самостійно 

Замініть ґудзики на липучки. Сьогоднішній асортимент одягу і взуття дозволяє зупинитися на варіантах, які значно спрощують процес користування. Щодо взуття, то окрім липучок сьогодні існують моделі зі спеціальними шнурівками, які зручно зав’язувати однією рукою.

  1. Ви можете готувати самостійно

Використовуєте спеціальні пристрої для відкривання банок та консервів. Також зверніть увагу на спеціальні дошки для нарізання і рубання продуктів. Крім того, існує багато пристроїв, пристосованих для використання однією рукою. Виделка-ніж, наприклад, спрощує процес приймання їжі й робить його більш комфортним.

  1. Повертайтеся до улюбленої роботи

Якщо ви звикли працювати за комп’ютером, зверніть увагу на списки гаджетів, які полегшують цей процес. Існують, наприклад, комп’ютерні клавіатури, створені спеціально для людей з однією рукою.

Життя з протезом ноги

Якщо реабілітація після ампутації пальців рук більшою мірою пов’язана із поверненням до щоденних рутин, то життя з протезом ноги – це у першу чергу здобуття нових навичок ходіння і труднощі пов’язані із цим процесом. Ходити на протезі значно важче, ніж без нього. Багато пацієнтів, особливо на перших етапах реабілітації, кажуть, що використовувати милиці – кращий варіант, ніж використання протеза. Але з часом наполегливість у навчанні й тренуваннях дається в знаки, і протез дозволяє таким людям долати значні відстані та повернутися до повноцінного життя. 

Процес реабілітації може бути дуже різним і залежить від психологічного стану пацієнта, його готовності докладати зусиль, а також характеру травми й виду протеза. 

Протез нижче коліна забезпечує більшу стабільність та можливість зберігати баланс, оскільки ампутація не зачепила колінний суглоб. Мозок краще адаптується до такого пересування, а тіло легше витримує вагу і призвичаюється до нових рухів. 

Реабілітація після протезування вище коліна – завжди важчий процес. У вашому протезі буде штучний колінний суглоб. Це необхідно для того, щоб ви відчували більшу стабільність і могли краще розподіляти навантаження. Але вчитися ходити на такому протезі важче і частіше на перших етапах навчання призводить до падінь. Пацієнтам з таким типом протезів потрібно більше використовувати ходунки й милиці для того, щоб відновлювати свою впевненість і рухливість. 

Скільки потрібно часу, щоб навчитися ходити на протезі

На це питання не може бути точної відповіді. Багаторічна практика доводить, що більшість людей можуть навчитися ходити у термін п’яти місяців після ампутації. Але існує багато випадків, коли може знадобитися значно більше часу. Так само фіксуються історії пацієнтів, які, наприклад, опановують основні навички ходіння при ампутації вище коліна вже за три тижні. Як правило вони пов’язані з самодисципліною й тривалими, від чотирьох годин, щоденними комплексами тренувань.

Що, окрім наполегливості, знадобиться під час навчання?

  1. Активно беріть участь у процесі підгонки

Підгонка протеза – один із найважливіших процесів на перших етапах реабілітації після протезування. Чим комфортнішою й надійнішою буде посадка, тим ефективніше ви зможете контролювати свої рухи, й тим легше проходитиме процес навчання. 

Завжди діліться інформацією з протезистом про зміни у відчуттях, повідомте йому про появу дискомфорту або інших проблемах. Завдання спеціалістів – реагувати на ваші відчуття, і тим самим допомогти вам призвичаїтися до носіння протеза. 

  1. Вчіться розподіляти вагу

Обов’язковий етап навчання – використання паралельних брусів. Підтримка необхідна, оскільки ми боїмося навантажувати протез, переносити на нього вагу свого тіла. Не переймайтеся, якщо будете використовувати бруси, як вам здаватиметься, дуже довго. Це найважливіший етап – навчитися розподіляти вагу тіла під час ходіння. Як тільки ваш мозок звикне до нових обставин, а м’язи почнуть кріпнути, ви автоматично почнете покладатися на бруси менше. 

Почніть з опори на обох руках, з часом ви помітите, що опираєтесь дедалі менше, доки не навчитеся пересуватися із мінімальною підтримкою верхньої частини тіла.

Зрозуміло, що цей етап, скоріше за все, буде довшим для пацієнтів, які перенесли ампутацію колінного суглоба. І, як правило – іще довшим для тих, хто проходить реабілітацію після двосторонньої ампутації.

  1. Балансуйте

Вміння тримати рівновагу теж вимагатиме часу. Ваш мозок буде фіксувати відсутність звичних механізмів, які раніше відповідали за баланс тіла. Десятки й десятки м’язів й суглобів пальців ніг, стопи та щиколотки раніше допомагали з рівновагою. Тепер будуть створюватися нові ролі, додатково розвиватимуться м’язи, які тепер братимуть на себе функцію балансу. Спочатку для тренування цих м’язів ви будете витрачати свідомі зусилля. Потім все буде робитися автоматично.

  1.   Не поспішайте

 Скільки потрібно часу, щоб навчитися ходити на протезі? Як тільки ви будете готові, ви це відчуєте. Пацієнти розповідають про прилив сил і внутрішнє збудження, яке передує самостійному ходінню. 

Далі робіть все повільно. Витратьте час на те, щоб навчитися стояти. Ваше тіло повинно знайти новий центр рівноваги. Це важливо для майбутніх успіхів. 

Повторюйте вправи зі стоянням знову і знову. Ваша мета – не докладати свідомих зусиль. Запорука успіху – це неусвідомлена стабільність, без якої неможливий подальший прогрес. 

Після того, як стабільність буде досягнена, робіть по одному кроку за раз. Зосередьтеся на цьому процесі. Слідкуйте за роботою м’язів і рівнем вашого комфорту. Комфорт весь час буде підвищуватися аж доки ви не почнете долати великі відстані. 

Що далі?

Життя з протезом ноги – це постійне вдосконалення. Практично при будь-якій травмі можна повернутися до свого життя та улюблених занять. Тому не зупиняйтесь!

Після того, як ваше ходіння стало впевненим, а балансування не вимагає усвідомлених зусиль, опануйте декілька нових навичок.

  1. Балансуйте на одній нозі
  2. Балансуйте палицею на руці стоячи на місці
  3. Ходіть по різним поверхням. Пробуйте ходіння по нерівним ділянкам, по килиму, переступайте бордюри
  4. Повторюйте вправу “Посадка і висадка з автомобіля”
  5. Спробуйте впасти й піднятися
  6. Переносьте різні предмети під час прогулянки

Переконайтеся, що ви дбаєте про свою безпеку кожного разу здобуваючи новий досвід. При необхідності використовуйте милиці, просіть про допомогу інших людей та робіть перерви на відпочинок.

Життя з очним протезом

Після встановлення кулеподібного очного імпланту фахівець із протезування очей робить воскові відбитки передньої частини очниці. Після цього виготовлюється індивідуальний змінний протез ока, який буде прилягати до очного імплантату.

Життя з очним протезом має декілька особливостей. Потрібно дотримуватись правил гігієни, зберігати обережність та не ігнорувати можливі психологічні виклики, які часто супроводжують таких пацієнтів.

  • Гігієна

Отримайте вичерпну консультацію у свого лікаря. Мити штучне око потрібно щодня. Не використовуйте для цього проточну воду. Сядьте за стіл, розстеліть м’який рушник і поставте невелику тарілку з теплою водою. Можете використовувати фізіологічний розчин, такий, як використовується для контактних лінз. 

Якщо ви страждаєте від відчуття сухості очей, використовуйте очні краплі та спеціальні мазі.

  • Заходи безпеки

Використовуйте спеціальні захисні окуляри для занять контактними видами спорту або ігор з м’ячем. Ви також можете відвідувати сауни, але уникайте різкого перепаду температур. Використовуйте захисні окуляри для відвідування басейну. 

Як правило, носіння очного протеза не накладає додаткових обмежень на роботу. Використовуйте очні краплі під час роботи за комп’ютером, щоб уникнути відчуття сухості.

  • Психічне здоров’я

Психічний стан та емоційні переживання, як правило, є найсерйознішими викликами для людини, яка починає життя з очним протезом. Не ігноруйте свої переживання, звертайтеся за професійною допомогою та відвідуйте групи підтримки. 

Життя після ампутації – виклик і новий досвід

Життя після ампутації неминуче пов’язане із періодом реабілітації, звиканням до протеза й опануванням нових навичок. Багато пацієнтів проводять зміни пов’язані з харчуванням, захопленнями та щоденними звичками. Часто вони мають вирішальний вплив на якісні складові життя та успіх реабілітації.

  1. Здорові звички

Намагайтеся висипатися і займатися спортом. Ваш фізичний стан має вирішальне значення для успіху. Докладайте зусиль для того, щоб збалансовано харчуватися і вживати здорові продукти. Це забезпечить вас необхідною енергією і поживними речовинами, необхідними для одужання.

  1. Слідкуйте за вагою 

Посадка гнізда протеза  може змінюватися залежно від вашої ваги. Слідкуйте за харчуванням і втратою енергії. На перших етапах реабілітації ви, скоріше за все, будете менш активні, ніж зазвичай. Але разом зі звиканням до протеза ваша активність відновиться.

  1. Відвідуйте фізіотерапевта

Не нехтуйте візитами до фізіотерапевта. Він допоможе зосередитися на стимуляції потрібних груп м’язів та збалансованому розвитку тіла. Робота з фізіотерапевтом вимагатиме зусиль з вашого боку, але результат виправдає всі труднощі.

  1. Поверніться за кермо

Якщо до ампутації автомобіль був частиною вашого життя, докладіть зусиль, щоб повернутися до водіння. Проконсультуйтеся з лікарем щодо можливості та протипоказань. Водіння дає відчуття незалежності й позитивно впливає на загальний емоційний стан.

  1. Спробуйте щось нове

Нові захоплення допомагають працювати з емоціями та легше переносити процес реабілітації. Це може бути спорт або творчі заняття такі як малювання чи гра на музичному інструменті.

Поділитися