Чого очікувати від сучасного протезування кінцівок - Superhumans Center
Blog Чого очікувати від сучасного протезування кінцівок

Чого очікувати від сучасного протезування кінцівок

1 February 2023

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Технології протезування постійно розвиваються. І якщо раніше ми вели мову про протези рук чи ніг, які лише зовні нагадують справжні кінцівки, то сьогодні можемо говорити про вражаючий функціонал і можливості. 

Види протезів кінцівок

В сучасному протезуванні кінцівок найбільша увага приділяється потребам пацієнта та його адаптації до нового стилю життя. В залежності від потреб розрізняють наступні види протезів кінцівок:

  1. Післяопераційний протез

Необхідний на самому початку реабілітації та звикання пацієнта до нового тіла. 

  1. Початковий протез

Використовується на завершальному етапі реабілітації, коли рана вже загоїлася, а набряк спав.

  1. Підготовчий протез

З його допомогою пацієнт вчиться виконувати щоденні справи та найбільш необхідні рухи. Це важливий етап прийняття самої ідеї нового життя з постійним носінням протеза.

  1. Повний протез

Це і є повноцінний протез для довгострокового використання. Саме про нього йде мова, коли лікарі кажуть про виготовлення протезів, здійснення комп’ютерних замірювань та підготовку гіпсового зліпка. 

  1. Спортивний протез

Існують протези для бігу, стрибків, альпінізму, плавання, їзди на велосипеді, важкої атлетики. Є можливість також обрати одне з “комплексних рішень”, наприклад, протез для зимових видів спорту. Як правило, спортивний протез має особливі характеристики щодо міцності, легкості, амортизації. 

В залежності від способів протезування розрізняють:

  1. Протези верхніх кінцівок

Сюди входять протези рук та кисті.

  1. Протези нижніх кінцівок

Це можуть бути протези для ніг або стопи.

Можливості сучасних протезів рук

Після протезування руки або кисті пацієнти часто повідомляють про покращення їхнього психологічного стану. Вони помічають, що їм тепер краще пасує одяг, підвищується самооцінка. Такі люди почувають себе впевненіше у трудовому колективі й родинному колі. Окрім естетичних функцій сьогоднішні технології протезування дозволяють відновити функціонал кінцівки, виконувати складні рухи, повернутися до побутових справ і навіть професійної діяльності.

Сьогодні можна виділити механічні протези рук, біонічні протези, гібридні та спеціальні.

  1. Механічні протези 

Такі протези рук ще називають тяговими. Людина можу керувати протезом, посилаючи сигнали від уцілілих частин кінцівки. Зараз це найпопулярніший серед способів протезування, в першу чергу через його доступність та широкі можливості. Крім того, такі протези не вимагають багато часу на адаптацію та звикання. 

  1. Біонічні протези

Рухати пальцями, або згинати руку у суглобі тепер можна за допомогою біонічних протезів. Вони значно дорожчі, але здатні відтворювати навіть дрібну моторику. Так само як і механічні протези, вони використовують напруження уцілілих частин кінцівки, але сигнал надходить не від самої кінцівки, а напряму від головного мозку.

  1.  Гібридні протези

Це поєднання біонічних протезів із механічним. Для рухів з великою амплітудою використовується тяговий принцип. Для більш точних рухів – принцип роботи біонічних протезів.

  1. Спеціальні протези

Не зважаючи на розвиток сучасних технологій протезування, спеціальні протези не втрачають своєї актуальності. Зовні це виглядає як приймальна гільза з можливістю заміни кисті. Змінні частини протезів дають можливість вести професійну діяльність або займатися окремими видами активності. Наприклад, тримати інструменти, або захоплювати спортивні снаряди. Основна частина протеза зі змінною гільзою, як правило працює на тяговому принципі. 

Н3 = Види протезів ніг

Багато залежить від того, чи потрібен пацієнту протез вище або нижче коліна. За цією ознакою розрізняють:

  1. Транстибіальний протез

При ампутації та протезуванні пацієнту вдається зберегти власний колінний суглоб. Такий протез як правило не рухається. Найважливішим тут є з’єднання розетки протеза із вцілілою частиною кінцівки. 

Чого можна чекати від сучасного протезу нижче коліна:

  • Зручність

Протез не повинен натирати або чинити інший дискомфорт. Він не може ковзати, але не повинен бути надто тугим.

  • Достатній діапазон руху

Всі види протезів ніг забезпечують безболісність використання протезу. На будь-якому відрізку руху ви не повинні відчувати болю. Тут багато чого залежить ще від етапу вимірювання та виготовлення моделі майбутнього протезу. Лікар протезист має правильно розрахувати як розміри, так і вагу майбутнього виробу для того, щоб відчуття пацієнта були якомога ближчими до природних.

  • Взаємодія зі шкірою

Які б способи протезування не використовувались, ваша шкіра не повинна страждати. Будь-які висипання, пухирі чи пошкодження вимагають реакції медиків. Важливо, щоб пацієнт не переносив ці відчуття мовчки. Обов’язково слід повідомити протезиста, і він внесе необхідні корегування. В окремих випадках проблеми зі шкірою під час використання протеза можуть свідчити про те, ще вимірювання або виготовлення моделі відбулося з помилками. Тоді лікарем може прийматися рішення про заміну протезу. 

  1. Трансфеморальний протез

При сучасному протезуванні кінцівок можливе виготовлення моделей, які використовують рухомі колінні суглоби. Такі вироби дорожчі й складніші у виготовленні та процесі адаптації. Але з часом дозволяють пацієнту отримати більш якісне і активне життя. Колінні суглоби оснащуються системами фіксації стабільності, які своєю чергою  активуються вручну або за допомогою ваги пацієнта. Окремі вимоги у виготовленні та моделюванні протезних колін у спортивного протеза. Вони мають витримувати додаткові навантаження, а також можуть обертатися відразу по кількох осях. 

Види протезів ніг в залежності від технології:

  1. Екзоскелетний протез

Простіший варіант, який зовні може нагадувати природну кінцівку. Виготовляється з пластику, його стінки забезпечують міцність і косметичну форму. Надійний, але менш функціональний, ніж ендоскелетний протез.

  1. Ендоскелет

Протез із трубчастою структурою. Виготовляється із передових сучасних матеріалів. Дорожчий, але функціональніший, може краще пристосовуватися до потреб і очікувань пацієнта.

Виготовлення протезів

Якщо в минулому всі види протезів кінцівок виготовляли в основному із дерева або металу, зараз з’явилися нові матеріали. Передусім це сучасні пластики та композити з вуглецевого волокна. Протези стали легшими, керованішими та міцнішими. 

Сучасні електронні технології суттєво вплинули на функціонал. Протези для ніг і рук стали не просто більш керованими. Тепер вони вміють автоматично адаптуватися для виконання певних завдань, таких як захоплення предметів або ходьба.

Не зважаючи на прорив у технологіях, сьогодні не можливо виготовити тисячу однакових протезів і допомогти тисячі різних пацієнтів. Індивідуальний підхід до кожного пацієнта – те, що залишилося від початку історії протезування. 

Кожна ампутація унікальна. Тому унікальним є і кожен протез. Його підганяють враховуючи особливості пацієнта, а лише потім виготовляють.  

Цим займається лікар-протезист. Його завдання підігнати протез для кожного окремого випадку. Такий лікар мусить використовувати свої знання відразу в кількох сферах. Він працює не лише з людським тілом, але й з сучасними технологіями. Тому сучасних протезистів можна назвати спеціалістами і в інженерії, і в анатомії з фізіологією.

Етапи виготовлення протезів:

  1. Вимірювання

Вимірювання може розпочатися іще до операції. Власне, так завжди відбувається, коли це можливо і якщо операція нетермінова. Протезисти вимірюють тіло пацієнта, щоб можна було визначитися з розміром протеза, і, якщо даних достатньо розпочинати процес виготовлення. Після своїх маніпуляцій лікар-протезист обов’язково зустрічається із хірургом, який проводитиме ампутацію для того, щоб обговорити деталі майбутньої операції. 

  1. Гіпсовий зліпок

Після операції чекають кілька тижнів – потрібно, щоб рана загоїлася, а набряк спав. Потім із залишкової кінцівки роблять гіпсовий зліпок. І ця форма буде слугувати шаблоном для виготовлення протеза. Останні десятиріччя проводять також додаткові цифрові вимірювання. Враховують структуру залишкової частини кінцівки. Важливе розташування будь-яких м’язів, сухожиль або кісток. Так само як і стан шкіри пацієнта. Після отримання усіх необхідних даних відбувається виготовлення протезів та розпочинається період адаптації та фізіотерапії. 

  1. Корегування

Етап, який йде одночасно з фізіотерапевтичними заняттями пацієнта і потім продовжуються все життя.

Навчитися жити з протезом, ходити на протезі для ноги – непросте завдання. Йому присвячена фізіотерапія після встановлення протеза. Лікар протезист уважно слідкує за ходою пацієнта, за виконанням пацієнтом щоденних побутових завдань, і при необхідності вносить корективи.

За кілька місяців після операції залишкова кінцівка як правило зменшується. Це відбувається через те, що зменшується набряк, м’язи атрофуються або просто втрачають розміри через недостатнє використання. Відповідно зменшуватися має і гніздо розетки протеза. 

Цей процес буде продовжуватися і далі. Форма і розміри залишку кінцівки будуть змінюватися, а протези виходити з ладу. Лікар протезист буде слідкувати за ситуацією під час регулярних прийомів, при необхідності буде здійснювати корегування або заміну протеза. 

Share